Mistä oikein oli puhe? Blockchain Summit Helsinki 2018

20.-21.11 Helsingin Messukeskuksessa puhuttiin lohkoketjuteknologiaa Blockchain Summitissa. Summitin ohjelman ja puhujat löydät täältä.

”Lohkoketju on internet 3.0”

Lohkoketju mahdollistaa kaikille avoimen hajautetun järjestelmän, jolloin esimerkiksi tieto on kaikkien saatavilla ja sen aitous kaikkien todennettavissa. Tästä syystä lohkoketjua voi kuvata sanoilla internet 3.0.

Uusille innovaatiolle ja tekijöille lohkoketjuteknologiakentällä on reilusti tilaa!

Lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviä yrityksiä ei Suomessa vielä kovinkaan paljoa ole, eikä teknologia siten ole vielä arkipäiväistynyt. Tuli esitettyä myös väite, että onko lohkoketju ratkaisu ongelmaan, jota ei vielä ole. Tuskimpa. Lohkoketju taipuu moneen muuhunkin kuin Bitcoiniksi ja siten sen avulla voidaan mahdollistaa asioita joita ei osata vielä edes kuvitella.

Lohkoketjua voi käyttää esimerkiksi ruokahävikin torjumiseen, ihmisoikeuksien turvaamiseen taikka viranomaispalveluihin.

Hävikki on tuote ilman tietoa.  Suurinpiirtein näillä sanoilla IBM:n Timo Koskinen viittasi ruokahävikkiin ja siihen, kuinka lohkoketjuja hyödyntämällä kaikkien raaka-aineiden elämää voisi seurata siten että hävikkiä voitaisi pienentää.

ICO Project Pithcissä Anna Juusela ja Niko Torvinen esittivät idean lohkoketjun hyödyntämisestä lapsiavioliittojen estämisessä. Lohkoketjut voivat todella tuoda aivan uusia tapoja kohdata nykypäivän ongelmia.

Helsingin kaupungin Mikko Rusama puolestaan esitti kaupungin alustana, jota se on asukkailleen ollut jo vuosisatoja, mutta alustana, joka voisi tulevaisuudessa hyödyntää uuden teknologian ratkaisuja esimerkiksi parempina ja kustannustehokkaampina palveluina.

”Tokenization is the future”

Lohkoketjut mahdollistavat myös omistuksen hajauttamisen ja tätä kautta esimerkiksi asuntosijoittaminen olisi mahdollista ostamalla osuuksia kokonaisen asunnon sijaan. Tällöin asuntoihin sijoittaminen olisi mahdollista esimerkiksi kuukausittain pienemmällä summalla ison kertasijoituksen sijaan.

Twitterissä #blockchainsummit löytyy lisää kahden päivän agendasta ja ideoista.

Asiaa oli myös mm. Valtiovarainministeriön Aurora AI -hankkeesta, älysopimusten hyödyntämisestä kansainvälisessä kaupassa, eIDAS-tunnistautumisesta ja Arla Milkchain -hankkeesta. Paljon siis tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.